He daar! (Voor kinderen boven de 12 jaar)

Als je dit leest, ben je misschien wel aangemeld bij Samen Ster-k of ben je daarover in gesprek.

Wij, Sabine en Cathelijne, werken samen bij Samen Ster-k. Wij praten en werken met kinderen, jongeren en hun ouders of pleegouders als er hulp nodig is.

Veel jongeren die bij ons komen wonen in een pleeggezin of in een gezinshuis. Als dit voor geldt, dan woon je dus niet bij jouw biologische ouders. Dit is en blijft een bijzondere situatie en veel jongeren hebben daar vragen over, begrijpen dingen niet en (heel belangrijk!) vragen zich af wat dat nu betekent voor jou als persoon. Wij kunnen met jou kijken naar jouw situatie en samen met jouw vragen aan de slag gaan.

Ook komen veel jongeren bij ons van wie de ouders niet meer samen zijn, ze zijn gescheiden. Het uit elkaar gaan van ouders, is vaak een onrustige periode. Dat kan echt lastig zijn. Soms is het heel lang onrustig of blijft er ruzie tussen jouw ouders. Hier in de praktijk kunnen we met jou bespreken waar jij last van hebt en bekijken hoe we de situatie beter kunnen maken.

Maar ook komen jongeren naar ons toe als ze snel boos zijn, onzeker zijn of veel stress hebben. Ook dan kunnen we met jou werken en helpen.

Misschien vind jij zelf dat je hulp kan gebruiken, vind je het fijn om eens met iemand anders te praten, of heb je een beetje coaching nodig. Het kan ook zijn dat jouw ouders vinden dat jij hulp nodig hebt. Omdat jij boven de 12 bent, mag jij mee beslissen of jij wel of geen hulp wilt krijgen. Dit doe je dan samen met jouw ouders of met wie er gezag over jou heeft. Als jouw ouders wel willen dat je hulp krijgt (ze gunnen jou dat), maar jij zelf wil dit niet, dan stellen we voor dat je drie keer komt. Dan weet jij wie wij zijn, en hoe wij je zouden kunnen helpen. Dan gaan we daarna het gesprek aan met elkaar om te bespreken of je hier wel of niet door zal gaan.

Als je boven de 16 jaar bent, dan mag je helemaal zelf beslissen of je hulp wilt hebben. Jij bent degene die toestemming moet geven. Maareuh.. het gaat vaak wel in overleg met jouw ouders of pleegouders, want daar woon je.

Wat we hier bespreken in de praktijk, blijft in de kamer. Voordat we iets met een volwassene gaan bespreken, bespreken we eerst met jou of jij dat wel oké vindt. Daar maken we duidelijke afspraken over.

Oja, we hebben echt een leuke gezellige kamer en er is altijd ruimte voor jouw eigen verhaal!

Groetjes van Sabine en Cathelijne